Най-добре за политическата кариера на Борисов е да изчезне от

...
 Най-добре за политическата кариера на Борисов е да изчезне от
Коментари Харесай

Очаквам нови избори през лятото

 
Най-добре за политическата кариера на Борисов е да изчезне от обществената сцена задоволително дълго, споделя социологът Цветозар Томов в изявление за вестник " Стандарт "
- Какви са възможностите за сформиране на държавно управление и какъв брой трайно би могло да бъде то?
- Като че ли възможностите за сформиране на държавно управление не са огромни. ГЕРБ употребява мандата си само, с цел да имитира отговорност към нацията и гласоподавателите си. Правителство може да бъде формирано с мандата на " ИТН ", само че ми наподобява, че тази партия избира политически вид с бързи нови парламентарни избори, явно с вярата, че те биха довели до още по-убедително показване на партиите на митинга. Която и да е от другите парламентарни партии да получи трети мандат, няма да успее да получи задоволителна поддръжка, с цел да сформира кабинет. Следователно е доста евентуално да отидем на нови парламентарни избори още през лятото. Личното ми мнение е, че този вид е рисков за страната, основно поради здравната рецесия и съпътстващите я стопански проблеми. От друга страна, съотношението на силите и взаимната непоносимост сред показаните в Народното събрание партии и обединения в действителност дават малко благоприятни условия за лъчение на кабинет със постоянна парламентарна поддръжка.
- Каква ще бъде политическата орис на Бойко Борисов? Би ли се кандидатирал за президент?
- Борисов като че ли е изгубил едно от най-силните си качества - способността да прави оценка реалистично политическата обстановка и да се измъква, по този начин да се каже, изсъхнал от водата. Той е с повреден политически имидж и ще продължи да губи въздействие, макар че продължава да има забележителен брой правилни последователи. Мисля, че времето на Борисов в българската политика окончателно е отминало - по този начин, както отмина времето на Костов, на Сакскобургготски, на Първанов. Не чакам да направи нелепостта да се кандидатира за президент. Той може да стигне до балотаж, само че политик, който провокира злоба измежду две трети от гласоподавателите, няма никакъв късмет да завоюва мажоритарни избори. Единственият му късмет да възроди политическата си кариера е да изчезне от обществената сцена задоволително дълго, с цел да утихне омразата и недоволството към него. Съмнявам се, че е в положение да го направи, тъй като е човек с душeвност на победител. Ще продължи да затъва в политическото мочурище, което самичък сътвори.
- Какви са вероятностите пред ГЕРБ като партия?
- Неясни. ГЕРБ продължава да е добре конструирана властова машина и със ориста на тази партия са свързани кариерните упоритости на десетки хиляди хора. Но политическата изолираност на ГЕРБ е непреодолима до момента в който партията се оглавява от Борисов. Затова чакам поява и усилване на вътрешни напрежения в тази партия. Не мога да предвиждам до какъв резултат биха довели. Все отново, за разлика от Борисов, ГЕРБ има шансове да запази най-малко частично въздействието си в българския политически живот.
- Колко трайно ще бъде по този начин нареченото ново болшинство?
- Това болшинство е създадено от отношението към ръководството на ГЕРБ и Борисов. И ще се възпроизвежда под една или друга форма до момента в който ГЕРБ има този политически облик, който има сега - на партия, мощно доминирана от своя водач и възприемана от увеличаващо се болшинство хора като виновна за равнищата на корупция и злоупотреби с власт в България.
- Как се трансформират визиите за ляво и дясно у нас? Имаме ли достоверни изразители на едното и на другото?
- Представите за ляво и дясно у нас са прекомерно свързани с визиите за ролята и мястото на комунистическия режим в близката ни история. Този идеологически слой малко по малко отстъпва обратно, заради което стартира по-ясно да се вижда неуместното разбъркване на леви и десни политически практики и хрумвания в активността на партии, които другояче се възприемат еднопосочно като леви или десни. " Лявата " Българска социалистическа партия вкара плоския налог, презря Истанбулската спогодба и прекомерно постоянно показва много първичен балкански шовинизъм - все дейности, които са в внезапен дисонанс с политическите практики на достоверната левица. " Дясната " ГЕРБ се канеше да прави верига от държавни бензиностанции и, изключително в последните години, задушава по всевъзможен начин, с които страната разполага, свободното икономическо предприемачество. Броят на лицензионните и регулаторни режими в страната, да вземем за пример, непрестанно се усилва. Основанията да преглеждаме Българска социалистическа партия и ГЕРБ като достоверни изразители на лявото и дясното са прекомерно съмнителни.
- Как ще коментирате машинното гласоподаване?
- Можеше да бъде и по-зле.
- Трябва ли Изборният кодекс да бъде изменен в посока мажоритарен избор?
- След като сме провели референдум, в който хората всеобщо са дали своят вот за мажоритарен избор, е редно или да го въведем, или да проведем нов референдум. Обаче нито едното, нито другото може да стане бързо. Мажоритарната система изисква различен вид райониране на страната, а това е работа, която може да бъде свършена единствено след ново броене на популацията. Преброяване ще има в ранната есен, а по-късно биха били нужни няколко месеца, с цел да се приготви и разиска задоволително сериозен план. Това, което ГЕРБ внесе в настоящия парламент, е просто несериозно. От друга страна, съгласно мен би било добре този избор на българските жители да бъде доказан или отритнат посредством нов референдум, в който да има осведомителна акция, каквато през 2016 година на практика липсваше.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР